Kalevala Korujen tarjoama kiehtova historian havina

Kalevala Korut ovat upeita ja kiehtovia koruja, sillä monet korumalliston koruista mukailevat rautakautisia muinaiskoruja. Tämän lisäksi Kalevala Korujen mallistosta löytyy toki myös moderneja korumalleja. Tämä artikkeli esittelee ensimmäiseksi Kalevala Koru Oy:n lyhyesti ja ytimekkäästi, minkä jälkeen on aika tutustua Kalevala Korun alkuvaiheisiin. Lopuksi pohdimme sitä, kuinka Kalevala Korut voidaan nähdä suomalaisen kulttuuriperinnön äänenkannattajina.

Kalevala Koru Oy pähkinänkuoressa

Kalevala Koru Oy on perustettu vuonna 1937. Yrityksen perusti Elsa Heporauta ja sen nykyisenä toimitusjohtajana toimii Kirsi Kaarina Paakkari. Pääsuunnittelija Kirsti Doukas on eittämättä yrityksen yksi tärkeimmistä avainhenkilöistä. Vuonna 2018 yrityksen liikevaihto oli 13,4 miljoonaa euroa. Yrityksen omistaa Kalevalaisten Naisten Liitto.

Kalevala Korun alkuvaiheet

Kalevala Korun alkuvaiheet ovat erittäin mielenkiintoiset ja osoittavat, kuinka pienistä tavoitteita ja toimista voi syntyä jotakin suurta. Vuonna 1935 vietettiin Kalevalan 100-vuotisjuhlia ja kirjailija Elsa Heporauta alkoi juhlavuoden kunniaksi pohtia, kuinka kulttuurimme arvo saataisin parhaiten tunnustettua. Tämän pohdinnan johdosta Elsa Heporauta ryhtyi suunnittelemaan patsasta, joka pystytettäisiin ja omistettaisiin Kalevalan naisille.

Aloitteen johdosta syntyi Muistomerkkitoimikunta ja patsaan teemaksi valittiin lopulta Louhi. Jotta patsas saatiin valmistettua, ryhtyi hankkeen naistoimikunta myymään muinaiskorujen pohjalta valmistettuja koruja, joiden ulkonäkö perustui arkeologisista löydöistä saatujen korujen ulkonäköön. Kesken hankkeen syttyi kuitenkin sota ja naistoimikunnan koruilla keräämät varat päätettiinkin käyttää vaikeaan tilanteeseen joutuneiden auttamiseksi. Tämän vuoksi Louhi-patsaasta tuli runsaasti alkuperäistä suunnitelmaa pienempi. 1941 Muistomerkkiyhdistyksestä tuli nimenvaihdoksen myötä Kalevalaiset Naiset ry. Samalla Kalevala Korusta tuli osakeyhtiö.

Kalevala Korut suomalaisen kulttuuriperinnön äänenkannattajana

Tarina siitä, kuinka kaikki sai alkunsa yhden naisen aloitteesta ja Louhi-patsaasta on upea ja inspiroiva. Se myös lisää Kalevala Korun arvoa suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön äänenkannattajana. Yrityksen korut valmistetaan ja on aina valmistettu kotimaassa. Moni suomalainen suosii mielellään suomalaisia tuotteita, mikä on jälleen yksi hyvä syy tukea Kalevala Koruja. Eikä tässä ollut suinkaan vielä kaikki syyt, joiden vuoksi suomalaisten kuluttajien kannattaa suosia suomalaisia Kalevala Koruja, sillä ympäristötietoinen kuluttaja varmasti ilahtuu siitä, että Kalevala Korut valmistetaan kierrätetystä kullasta ja hopeasta. Nykyään Kalevala Korujen tehdas sijaitsee Helsingin Konalassa. Kalevala Korujen lisäksi tehdas valmistaa koruja myös Lapponia Jewelry -nimiselle yritykselle.