Ruusukulta

Kun puhutaan arvokoruista, välkkyvät monien mielessä kauniit kulta- ja hopeakorut. Kulta ja hopea ovat kaikista klassisimpia korumetalleja, joita koruihin yleensä korusepät valitsevat. Sen lisäksi kulta ja hopea ovat rahallisesti arvokkaita metalleja, joten niistä tehdyt korutkin koetaan ylellisinä ja arvokkaina.

Kulta ja hopea ovat suosiossa tietty myös kauniin ulkonäkönsä vuoksi, mutta 2010-luvulla rinnalle on hiipinyt iso kilpaileva korujen väri – nimittäin ruusukulta. Ruusukulta ei ole puhtaasti yhtä metallia, vaan se on sekoitus kultaa ja kuparia. Mutta mikä on ruusukullan tarina, ja millaisia koruja siitä tehdään? Jatka artikkelin lukemista, niin saat näihin kysymyksiin vastauksen!

Ruusukulta – ensitekeleet jo 1800-luvulla

Vaikka ruusukulta on tällä hetkellä maailmanlaajuisessa suosiossa korujen maailmassa, ei ruusukulta kuitenkaan ole mikään täysin uusi keksintö. Sitä käytettiin ensimmäistä kertaa korujen teossa jo 1800-luvun alussa, kun korusepät keksivät sekoittaa kultaa ja kuparia keskenään. Erityisen suosittua ruusukulta oli alkuaikoinaan Venäjällä, ja ruusukullalle annettiinkin sitä myöten alun lempinimi ”Russian gold” eli venäläinen kulta. Myöhemmin nimi vakiintui ruusukullaksi.

Ruusukullan suosio hiipui 1900-luvun aikana, mutta suosio on suorastaan räjähtänyt käsiin jälleen 2010-luvulla. Ruusukultaa, tai ruusukullan väriä, on nähty 2010-luvun aikana myös muualla kuin koruissa. Esimerkiksi sisustusesineet, metalliset ovenkahvat, peilit, autot, astiat ja monet muut arkiset esineet on usein päällystetty trendikkäällä ruusukullan värillä.

Ruusukullan sävyt

Ruusukultaa kutsutaan yleisesti myös nimellä punakulta. Englanniksi ruusukultaisia koruja voi löytää myös termeillä ”rose gold”, ”pink gold” tai ”red gold”. Ruusukullan nimitys on todennäköisesti vaihdellut sen mukaan, millaisen sävyn koruseppä on metalleista sekoittanut. Mitä enemmän kuparia kulta-kupari -seos sisältää, sen punaisemmaksi kullan sävy muuttuu. Esimerkiksi 18 karaatin punakulta sisältää 75 % kultaa, ja 25 % kuparia. Samaisen karaattimäärän sisältävä ruusukulta sisältää saman verran kultaa, mutta 22,25 % kuparia ja loput seoksesta sisältää hopeaa. Sävyerojen luomiseksi korusepät ovat käyttäneet sinkkiä, jolla saadaan tummaa keltaisuutta seokseen. Lähi-Idässä suosittu 14 karaatin punakulta sisältää runsaasti kuparia, jopa 42 %. Kaikista isoimman karaattilukeman sisältävä ruusukullan muoto on kruunukulta eli ”crown gold”, joka on 22 karaattia.